Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Πατριδογνωσία μέσα από την τέχνη …

Στο κύριο άρθρο με τον παραπάνω τίτλο η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 9ης Νοεμβρίου 2014, περιλαμβάνει και περιγραφή των νέων εκθέσεων για την Υγεία. Ιδού το απόσπασμα:

Η ολοκλήρωση της τριλογίας

Το «Παιδί που φυσάει ένα αναμμένο δαυλί» του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, για πρώτη φορά στη χώρα μας, στην έκθεση του Μουσείου Μπενάκη.

Μετά την τεράστια επιτυχία της έκθεσης για τον έρωτα το 2009-2010, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης επανέρχεται με την ολοκλήρωση της τριλογίας των πανανθρώπινων και διαχρονικών θεμάτων, που συνέλαβε ο διευθυντής του, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης. Στις 19 Νοεμβρίου εγκαινιάζεται στο κτίριο της Νεοφύτου Δούκα η έκθεση «Ιασις. Υγεία, Νόσος και Θεραπεία από τον Ομηρο στον Γαληνό», ενώ στις 10 Δεκεμβρίου «Ο Θάνατος και η Ζωή Μετά στην Αρχαία Ελλάδα» στο Μέγαρο Σταθάτου. Μετά τη λήξη της, η δεύτερη έκθεση θα ταξιδέψει ώς τη Νέα Υόρκη όπου θα παρουσιαστεί στο Ιδρυμα Ωνάση.

 Πρόκειται για δύο λαμπρά αφιερώματα, με χρονοβόρα προετοιμασία, συνεργασία με δεκάδες μουσειακά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και μεγάλο οικονομικό κόστος. Για να μπορέσει να αντεπεξέλθει το ιδιωτικό μουσείο, έπρεπε να προχωρήσει με ταχύ ρυθμό και αποτελεσματικά βήματα στο fundraising. Και πράγματι, έγιναν ειδικές βραδιές σε Αθήνα, Λονδίνο και Νέα Υόρκη, όπου συγκεντρώθηκαν αρκετά χρήματα.

 Τι θα δούμε στις εκθέσεις; Αφενός, μια επισκόπηση της εξέλιξης των αρχαίων θεραπευτικών πρακτικών, τη μετάβαση από τη μαγικο-θρησκευτική θεραπεία στην ορθολογική, επιστημονική ιατρική, καλύπτοντας το χρονικό διάστημα περίπου από το 1200 π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. Μια αφήγηση με 300 αρχαία αντικείμενα από 41 μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού σε τρεις ενότητες: Υγεία, Νόσος, Θεραπεία.

 Αφετέρου, στη δεύτερη έκθεση αναδεικνύεται ένα από τα σημαντικότερα μυστήρια που απασχόλησε και εξακολουθεί να απασχολεί τον άνθρωπο: η τύχη της αθάνατης ψυχής μετά τον θάνατο του φθαρτού σώματος. Ως αφετηρία επιλέχθηκαν οι επικές περιγραφές για τον Κάτω Κόσμο, όπως αποτυπώθηκαν στα αρχαία έργα διαφορετικών περιόδων. Ομως το αφιέρωμα θα εμπλουτιστεί και με έργα Γκρέκο, τιμώντας το Ετος Θεοτοκόπουλου. Από τις 14 Νοεμβρίου θα εκτίθεται «Η Ταφή του Χριστού» της Εθνικής Πινακοθήκης της Αθήνας. Το έργο θα πλαισιωθεί από δύο Πιετά (Θρήνος) του Γκρέκο που θα εκτεθούν ψηφιακά σε φυσικό σχεδόν μέγεθος.

Πόσο ωραία θα συνδυάζονταν αυτές και άλλες σχετικές εκθέσεις και δραστηριότητες με τα Σύγχρονα Ασκληπιακά Πάρκα κα το Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών.

Αλλά φαίνεται μόνον με θαύμα θα πειστούν οι σημερινοί αρμόδιοι να ασχοληθούν με το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: